Sähkösuunnitteluideoita Fiskarhedenvillaan

Posted: 2.8.2015 in Yleinen
10

10. Tässä keraamisessa liedessä on edettä viisto osa. Siitä tulee aika paha heijastus liesituulettimen lampusta. Tällainen tulisi estää.

01

01.  Jos tämän tilalle laittaisi WT4-listan, tarvitaanko katon kulmalistaa lainkaan. Hintaero WT3-listaan ei ole kovinkaan suuri verrattuna näin massiivisseen kattolistaan.

02

02. Huoneista saisi olla ainakin yksi esimerkki kalustuksesta ja huoneen käyttötarkoituksesta. Pistorasiat asennetaan enimmäkseen uppoasennuksena, kuten kuvassa oleva esimerkki, joten niiden siirtäminen myöhemmin on lähes mahdotonta. Yksi ratkaisu on asentaa pistorasioita sen verran runsaasti, että ei haittaa, vaikka joku jääkin kaapin taakse. Selega -ratkaisussa on vakio-ominaisuutena yleispistorasiat mahdollista määrätä yksitellen jatkuvatoimisiksi (esim akvaariot, viinikaapit, digiboxit) tai ns turvarasioiksi, joissa ei ole sähköä poissa ollessa. Määrittelyn voi tehdä koska tahansa jälkikäteenkin ja siihen ei tarvita tietokonetta.

11

11. Keittiön työpöytien pistorasiat ovat nykyään jossain määrin ongelma, jolle on yritetty löytää ratkaisuja. Kuvassa olevat ovat käytön kannalta oikeassa paikassa, tai ehkä voisivat olla vähän kauempana nurkasta. Kaakelointi ei ole ongelma, osaava laatoittaja selviää siitä oikeilla työkaluilla helposti. Sähkökalusteiden väreistä ja kehyksistä löytyy sopivat yhdistelmät kaikkiin taustaväreihin. Rasia voi olla myös kannellinen, jolloin se ei häiritse ulkonäöllään niin paljon kuin esimerkkikuvan avoin malli. 1-osaiset ovat myös sen vuoksi tyylikkäämpiä, että ne ovat lähes tasan seinäpinnan kanssa. Ongelma tulee eteen lasitaustaa käytettäessä. Lasiin voidaan myös upottaa, mutta se on jo sitten todellinen taitolaji. Siksi pistorasioita on alettu asentaa pöydän kansiin, mutta ns hissipistorasia ei sovellu kaikkiin paikkoihin, koska alapuolella pitää olla tyhjää tilaa. Savo -mallistosta löytyy tilaa säästävä kahden tulpan ratkaisu. Kivitasoon tämäkin vaihtoehto on vaikeahko. Myös yläkaapin alapintaan voidaan joissain tapauksissa asentaa rasioita. Joskus laitetaan välitilaan rulokaappi, jonka sisällä pistorasiat ovat.

09

09. Pistorasiat ja valokytkimet.  Parannusideoita?

03

03. Jos jalkalistat kiinnitettäisiin liimalla, mitään nauloja ei näkyisi kuten tässä.

04

04. Pienessä WC:ssä usein riittää peilin yläpuolella n. 40 cm seinästä katossa oleva plafondi. Kun valo suuntautuu peilistä kasvoihin, muuta peilivalo ei tarvita. Valo ei ole niin ”silmissä” kuin peilinpäällä oleva valaisin, joka myös heikentää näkyvyyttä peilistä.

05

05. Porrasvalaistusehdotus: ledinauha kaiteen alla tai jos kaiteen ja seinän välissä on tarpeeksi tilaa, niin kaiteen seinän puoleisella osalla, suunnattuna seinään. Ei ole häikäisyä.

06

06. Tavallinen mutta liian pieni valaisin WC:hen. Nykyään valolähde on lediä, kuvassa on pienloistelamppu, joka vielä välkkyy.

Lisää media

07

07. Pesuhuoneeseen ehdotan epäsuoraa valoa. Ilmanvaihtokanavan aukon paikka lienee hyvä seinällä, kattoon ei tarvitse tehdä koloja vaan se on yhtenäinen levy. Kattopistorasiaakaan ei tarvita.

08

08. Katossa olevista ledeistä ei ole mitään valaistuksellista hyötyä, koska on lasiovi. Samaan tulokseen pääsee maalamalla pieniä, valkoisia pisteitä kattoon, jos tällaista rauhatonta vaikutelmaan halutaan. Tunnelmallinen valo saadaan ledinauhalla, joka on lauteen alla. samalla valo toimii siivousvalona. Himmennys saunan ulkopuolelta.

12

12, Valokytkimiä ei tarvita kovin montaa, jos suunnitteluun paneudutaan. Kojeiden määrää voi vähentää käyttämällä 3-osaista vipupainiketta (tämä ei ole mahdollista kaikilla valmistajilla, Schneiderin Exxact ja RS16 -sarjoissa on, ABB:n tuotteissa ei). Kuvassa on 2-osaisia. Tässä toivoisi myös valaistuksen suunnittelijalta maltillista syttymisryhmien lukumäärää. Valojen portaaton himmentäminen on yksi ratkaisu vähentää erillisten syttymisryhmien tarvetta. Toisaalta kaksi eri tasoista syttymisryhmää samassa tilassa voi olla parempi ja halvempi ratkaisu, kuin yksi himmennettävä. Riippuu niin käyttötarkoituksesta. Käyttäjällekin on helpompaa muistaa kunkin kytkimen tarkoitus, kun niitä on vähemmän. Ulkonäköön samat ideat kuin pistorasioissa; värit ja kehykset !

15

15. Kuistin katossa on usein ledispotti, josta ei tule tarpeeksi valoa. Joskus ledinauha sijoitetaan kuistin katon kulmaukseen. Kuistin alaosa olisi parempi valaistuksen paikka.

21

21. Kaiteen alla olisi hyvä ja häikäisemätön paikka ledinauhalle. Koska joskus tarvitaan enemmän valoa, pitäisikö valita 72 w.n nauha + himmennys. 36 W:n nauhakin voisi riittää.

13

13. Pistorasia kuistilla. Pistorasioita ulkona voi piilottaa kaiteisiin, piharakennusten yhteyteen, aitoihin.  Kuisteilla voi löytyä kaiteen yhteydestä huomaamattomampi paikka. Seinälläkin pistorasia voidaan asentaa alas samalla tavalla kuin sisällä, jolloin se ei ole niin näkyvillä.

18

18. Tämä saattaa herättää liikaa huomiota. Normaalisti tässä on vielä lämminsävyinen lamppu, joka ”maalaa” seinän kellertäväksi kohdassa, johon valo osuu. Valaistuksen voisi piilottaa talon rakenteisiin.

20

20. Seinävalaisimen tilalle talon rakenteisiin piilotettu ledinauha? Kuistin katossa olevista pienistä ledilampuista ei ole suurtakaan valaistuksellista hyötyä.

19

19. Autotallin valaistus ei saa olla lämminsävyinen, jos siitä tulee myös työhuone ja punttisali.

17

17. Aurinkopaneeli on hyvä idea. Sillä pitäisi hoitaa mahdollisimman paljon talon energiankulutuksesta, mm. talon sähköauton kulutus. Sähköpaneeleilla ei nykytekniikalla saa kovin paljon energiaa, mutta lämpökeräimillä voisi lämmittää vettä. Toki nekin paranevat koko ajan.

22

22.  Kyseessä on mittauskeskus, joka tyypillisesti asennetaan ulos. Se voi olla myös piharakennuksen yhteydessä tai se voi seistä itsenäisesti omalla jalustalla. Nykyisin ollaan siirtymässä etäluentaan, joten sisällekin sen voi asentaa, mutta yleensä ok-taloissa on muutenkin ahtaat tekniikkatilat.

23

23. Sähkökaappi ulkona.

25

25. Tätäkin voi käyttää ledinauhavalaistuksessa alustana. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s