Puistotien valaistus

Posted: 14.8.2015 in Yleinen

Tässä muutama esimerkki puistotien valaistuksesta sekä ehdotuksia valaistuksen parantamiseksi.

IMG_2582

Valaisimet on asennettu liian korkealle pylvään päähän. Tien valaistus oli hyvin epätasainen, paikoitellen ei ollut valoa juuri nimeksikään.

IMG_2583

Katsottaessa tähän valaisimeen syntyy erittäin voimakas häikäisy. Valo suuntautuu kohti taloa, ikkunoista menee sisälle varmasti voimakas valaistus. Tämä on vanha ledivalaisin. Valon suuntautuminen ikkunasta sisälle olisi tullut estää. Ei ole mitään hyötyä valaista tien vieressä olevan talon seinää ja sen ikkunoita.

IMG_2585

Valaisin on puun oksien sisällä. Oksat estävät osittain valon pääsyn tielle ja syntyy varjoja. Valaisimen sijoituspaikka on virheellinen optimaalisen valontuoton kannalta, mutta kun puiden oksia tullaan harventamaan, muuttuu tilanne ratkaisevasti.

IMG_2587

Tie valaistuu hyvin, mutta valoon katsottaessa syntyy voimakas häikäisy. Valon ulottuminen kauemmaksi kuin edellisen valaisimen tolppaan tulee estää varjostinratkaisulla. Näin voitaisiin kohdistaa enemmän valoa tiehen

Oikeaoppinen valaistus. Tällaisen puistotien valaisimen valo tulisi sijoittaa silmien tason alapuolelle. Tällöin olisi tullut käyttää huomattavasti heikkotehoisempia ledejä.  Valaisimia olisi tullut asentaa tälle matkalle nykyisten viiden sijasta ainakin 12 kpl, vasta siten tie olisi voitu valaista tasaisesti ja häikäisemättömästi. Jos kaupungin valaistuksen asennusmääräykset eivät tätä salli, tulee määräyksiä muuttaa. Valoa ei pääse tulemaan noin korkean pylvään päässä olevasta valaisimesta riittävästi alas asti.  Etäisyys on liian pitkä.  Siksi tien valaistus on hyvin epätasainen ja paikoin valoton.

Valaisin on tähän käyttöön sopimaton. Siinä tulisi olla säätö- ja valon rajausmahdollisuus, jotta valo olisi voitu suunnata tarkemmin tiehen ja poistaa poliisilaitoksen oven kohdalle ulottuva tarpeeton valon näkyminen. Nykyisissä valaisimissa valo himmenee klo  22.00 automaattisesti.

Kun valaisimet asennetaan normaalia alemmaksi, tulee pohtia miten vandalismi estetään. Toki korkealla oleva ledivalaisin ei sekään ole vandalismilta turvassa.

Katso elokuva Pimeyden arvo!
The City Dark -elokuva kestää n. 50 minuuttia. Katso tästä videon  traileri. Lue tästä lisää:  Does City Life Have to Mean Life Without Stars?
Elokuvassa on hyviä ideoita ulkovalaistukseen, joita olisi tullut hyödyntää tämän puistotien valaisussa. 
Mielenkiintoisen elokuvan loppupuolella on havainnollisia esimerkkejä, miten ulkovalaistus voidaan toteuttaa ilman, että valaisimet ja lamput ovat näkyvissä. Korkeita pylväsvalaisimia tai talon seinällä olevia valaisimia ei välttämättä tarvita.Valo kohdistetaan sinne, missä sitä tarvitaan. Valaisimessa tulee olla lipat, joiden avulla valo voidaan kohdistaa haluttuun paikkaan. Tämä on ulkovalaistustapa, jota suosittelen. Tilaa elokuva tästä.

Lue lisää.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s